Απάντηση ΣΑΕΠΕΚ στο Κίνημα Αλλαγής

30/12/2020


-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-

Θέμα: Απάντηση του Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (Σ.Α.Ε.Π.Ε.Κ.) στο Κίνημα Αλλαγής (πρώην ΠΑΣΟΚ) για την ανακοίνωσή του στις 28/12/2020.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (ΣΑΕΠΕΚ) παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα μαθήματα υποκριτικής που παραδίδει το Κίνημα Αλλαγής (πρώην ΠΑΣΟΚ), όσον αφορά την τελευταία τροπολογία που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων Κολλεγίων.

O ΣΑΕΠΕΚ δημιουργήθηκε λόγω της αγανάκτησης και του εμπαιγμού των αποφοίτων από το επίσημο κράτος που για να ικανοποιήσει συντεχνιακές παράλογες λογικές, έφτασε στα όρια της κοροϊδίας στο πρόσωπό μας εδώ και δεκαετίες. Το ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) έχει συμβάλει σε αυτή την λογική όσο κανένας άλλος. Και τώρα, «κουνάει το δάχτυλο» σε αυτούς που πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Η κοροϊδία συνεχίζεται.

Ακολούθως τίθενται κάποια ρητορικά ερωτήματα, χωρίς, ως συνηθώς, να περιμένουμε κάποια απάντηση, στα πλαίσια της λογικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά το μέλλον πέρα από συμφέροντα και να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της Ελληνικής πολιτείας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έτσι ώστε επιτέλους να ικανοποιηθούν τα νόμιμα δικαιώματα των πολλών και όχι οι παλαιολιθικές ιδεοληψίες των λίγων.

Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΠΔ38/2010 εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ με καθυστέρηση 5 ετών. Μήπως δεν την εφάρμοσε όπως έπρεπε; Μήπως δεν είχε ξεκάθαρα προβλέψει όλα αυτά για τα οποία κουνάει σήμερα το δάχτυλο; Μήπως απλά το να συστήσει ένα πολυπληθές συμβούλιο είναι πιο εύκολο για να καθυστερεί τη διαδικασία και να κάνει το χατίρι στους επαγγελματικούς φορείς; Μήπως από τότε έπρεπε να είχαν ανατεθεί στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις οι αξιολογήσεις φακέλων αντί να δημιουργηθεί το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ή για να το πούμε πιο σωστά αντί να μετονομαστεί το ΣΑΙΤΕ σε ΣΑΕΠ? Τι άλλαξε από ΣΑΙΤΕ σε ΣΑΕΠ; Ουσιαστικά τίποτα.

Γιατί απλούστατα η Οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια οδηγία για ελεύθερη μετακίνηση επαγγελματιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι αντίστοιχες 89/48/ΕΟΚ, 85/384/ΕΟΚ, 92/51/ΕΟΚ. Γιατί οι τελευταίες τόσα χρόνια εφαρμόζονται κανονικά ενώ η 2005/36/ΕΚ όχι;

Ως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, δημιουργήσατε ένα συνονθύλευμα νόμων που το μόνο που κατάφερε ήταν, να δίνει την ευχέρεια στον κάθε προϊστάμενο της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας, κατά βούληση, εκμεταλλευόμενος τα διάφορα «παραθυράκια» , να απορρίπτει αποφοίτους και να δημιουργεί ένα είδος κόφτη προς την ένταξή τους στην εργασία με ίσους όρους και δικαιώματα με τους αποφοίτους Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Οι επαγγελματικοί φορείς αδιαφόρησαν πλήρως για όσους έχουν αποδεδειγμένα αποκτήσει επαγγελματικά προσόντα. Θέλουν την πίτα δική τους, ενώ αυτή ανήκει σε όλους τους επαγγελματίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόχους πτυχίων ή και χωρίς αυτό, με μόνη απαραίτητη προϋπόθεση την εργασιακή τους πείρα (2005/36/ΕΚ).

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του Εθνικού.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι το 1999 με Υπουργό τον Γ. Αρσένη, η χώρα προσυπέγραψε την συνθήκη της Μπολόνια. Μια συνθήκη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας ή μάλλον εφαρμόστηκε μερικώς γιατί έτσι βόλευε. Τα 3ετή πτυχία εξισώνονται με τα 4ετή χωρίς να προαπαιτείται μεταπτυχιακό δίπλωμα για την συνεκτίμηση. Διαδικασία η οποία εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και δεν προχωρήσατε στην παραμικρή ενέργεια. Το μόνο που εφαρμόσθηκε από τα οριζόμενα στη Συνθήκη είναι η μετατροπή του κύκλου σπουδών των ΤΕΙ από 3ετή σε 4ετή. Μία εν τοις πράγμασι ανέλιξη των ΤΕΙ που επίσης ποτέ δε λάβατε σοβαρά υπόψιν, καθώς εδώ και δεκαετίες, έχετε αφήσει τους πτυχιούχους ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα γιατί, και πάλι, έτσι βολεύει. Τα αντίστοιχα ΤΕΙ στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης έχουν καταργηθεί και μόνο στην Ελλάδα έχουμε αυτό το «προνόμιο» του διαχωρισμού των επαγγελματιών.

Στα πλαίσια της Συνθήκης της Μπολόνια καθιερώθηκε το European Credits Transfer System (ECTS) δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης ακαδημαϊκών μονάδων. Για άλλη μια φορά η χώρα πρωτοτυπεί. Ούτε αυτό εφαρμόζεται στην ουσία παρά μόνο στα χαρτιά.

Στη Μεγάλη Βρετανία, και όχι μόνο, απόφοιτοι από κύκλο σπουδών επιπέδου 5, έχουν δικαίωμα εισαγωγής στον επόμενο κύκλο σπουδών, επιπέδου 6, σε όποιο έτος κρίνει το εκάστοτε πανεπιστήμιο. Δηλαδή, η εκάστοτε διοίκηση πανεπιστημίου κρίνει την ακαδημαϊκή επάρκεια και όχι κάποιος διοικητικός φορέας. Κάτι που επίσης δεν ίσχυε στη χώρα μας και τώρα που επιτέλους γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί «κουνάτε το δάχτυλο», αλλά γιατί?

Εκτός από την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, υπάρχει και η επιθυμία για την απόκτηση επιπλέον γνώσεων. Απαγορεύεται να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις? Απαγορεύεται κάποιος να μετανιώσει για τις επιλογές του και να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί όπως εκείνος νομίζει? Γιατί να υπάρχει ένα, οποιοδήποτε, πολιτικό κόμμα ή ένας, οιοσδήποτε, επαγγελματικός φορέας που θα αποτελεί ανάχωμα στη διεκδίκηση της γνώσης και της εξέλιξης? Αυτή είναι η πρόοδος που ονειρεύεστε για τον τόπο?

Με δεδομένο λοιπόν ότι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκε η οδηγία 2005/36/ΕΚ στην εσωτερική έννομη τάξη με το ΠΔ38/2010, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κολλέγια δεν απονέμουν τα ίδια τίτλους σπουδών. Αλλά λειτουργούν σαν παραρτήματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων τα οποία όμως είναι πλήρως αναγνωρισμένα, τόσο εγχώρια, από τον ΔΟΑΤΑΠ, όσο και από τον αντίστοιχο οργανισμό της εκάστοτε χώρας προέλευσης. Και πάλι εδώ όμως υπάρχουν στρεβλώσεις και υποκειμενικές αντιλήψεις που καθυστερούν την ένταξη αποφοίτων στην αγορά εργασίας, καταστρέφοντας καριέρες και ζωές ανθρώπων.

Και επειδή μιλάμε για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, να σας υπενθυμίσουμε ότι τα προσόντα έχουν ήδη αποκτηθεί σε άλλο κράτος μέλος και μεταφέρονται είτε με τον τίτλο σπουδών είτε με την εργασιακή πείρα. Τόσα χρόνια δηλαδή όποιος ευρωπαίος πολίτης ζητούσε επαγγελματική αναγνώριση βασισμένη στην επαγγελματική του πείρα, τον στέλναμε για 4 χρόνια σε ΑΕΙ και μετά του τη δίναμε? Αυτό ορίζει η Οδηγία?

Έχετε σημαντικό βαθμό ευθύνης για αυτή την κατάσταση και δε φαίνεται να επιθυμείτε να αλλάξει. Αν το ΚΙΝΑΛ επιθυμούσε να επιλυθούν τα τόσα ζητήματα, δε θα προχωρούσαν μέλη σας στην εξαπόλυση καταγγελιών αποκλειστικά και μόνο για στοχοποίηση μερίδας πτυχιούχων, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Κύριοι του ΚΙΝΑΛ, οι δηλώσεις αυτές και οι επακόλουθες πολιτικές σας αποφάσεις, επηρεάζουν ζωές ανθρώπων, τις οποίες μέσα από αναχρονιστικές λογικές, χάριν λαϊκισμού, δεν διστάζετε να τις καταστρέψετε.

Οδηγείτε ανθρώπους που ζητούν απλώς μία ισότιμη θέση στην αγορά εργασίας σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, που όταν τελειώνουν είναι πλέον πολύ αργά.

Ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τις συνέπειες της χρόνια πολιτικής απραγίας και να συνειδητοποιήσετε ότι η λογική αυτή έχει καταντήσει να διώχνει επαγγελματίες από τη χώρα.

Σας ευχόμαστε να έχετε μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Search