Επιστολή ΣΑΕΠΕΚ προς Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόσφατα ο Σύλλογος Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (ΣΑΕΠΕΚ) έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με αίτημα να γνωμοδοτήσει για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επαγγελματίες πτυχιούχοι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μέσω προγραμμάτων δικαιόχρησης σε Ελληνικά Κολλέγια. Αναμένουμε την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Θέμα:  «Αίτημα για γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την αγορά, την ελεύθερη κίνηση επαγγελματιών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ανταγωνισμό.»

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (ΣΑΕΠΕΚ) αιτείται να γνωμοδοτήσετε ή και να επιληφθείτε επί του θέματος όπως αναλύεται παρακάτω.

Στο Άρθρο 164 του 4763/2020 “Ρυθμίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας - Τροποποιήσεις του π.δ. 38/2010”  αναφέρεται ότι,

«Ο Νόμος παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα  ακαδημαϊκά προσόντα  και ιδίως για θέσεις καθηγητών Α.Ε.Ι., ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών στον οικείο επαγγελματικό φορέα.»

Μετά τη ψήφιση του Νόμου, υπήρξε μια συντονισμένη αντίδραση από επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς προς το Νόμο του Ελληνικού κράτους και κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που τους δίνει το κράτος υποστηρίζοντας ότι δε θα εγγράψουν μέλη τους και κατ’ επέκταση, δε θα αναγνωρίσουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους προγραμμάτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μέσω δικαιόχρησης σε Ελληνικά Κολλέγια.

Ενδεικτικά, το Οικονομικό Επιμελητήριο αντιδρά και οι εκπρόσωποί του δεν συμμορφώνονται με τον Νόμο που ψηφίστηκε. Με απόφασή της η Κεντρική Διοίκηση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καλεί σε συντονισμό όλους τους Συλλόγους και τα μέλη τους να αντιδράσουν και να μην εφαρμόσουν τον Νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα κάτωθι:

  1. Να προσφύγει νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.
  2. Να πορευθεί σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
  3. Να συντονίσει τη δράση του Φορέα με τα οικονομικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.
  4. Να ενημερώσει με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της Υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της Ε.Ε..

Ειδικά για το τελευταίο, σας επισυνάπτουμε, από δημοσιεύματα, το προειδοποιητικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητάει από το Ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με αυτά που έχει αποδεχτεί και ψηφίσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το προειδοποιητικό γράμμα 30/7/2019 44722 τονίζει στη σελίδα 10 από 21 τα κάτωθι:

«Όμως, αυτή η απαγόρευση αναγνώρισης τίτλων σπουδών άλλων κρατών μελών, οι οποίοι χορηγούνται βάσει συμφωνίας  δικαιόχρησης  παρακωλύει την ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ) στην Ελλάδα, διότι εμποδίζει τους επαγγελματίες κατόχους τίτλους σπουδών άλλων κρατών μελών που χορηγούνται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης  να εγκατασταθούν στην χώρα, εφόσον δεν μπορούν να τύχουν της αναγνώρισης σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/ΕΚ.»

Ερωτάσθε λοιπόν:

  1. Δεδομένου ότι, δημιουργούνται εμπόδια στους αποφοίτους - πτυχιούχους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μέσω προγραμμάτων δικαιόχρησης σε Ελληνικά Κολλέγια από επιμελητήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και λοιπούς δημοσίους φορείς, υπάρχει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης;
  2. Υπάρχει στρέβλωση ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών, δεδομένου ότι οι απόφοιτοι – πτυχιούχοι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μέσω Ελληνικών Κολλεγίων αποκόπτονται από την αγορά εργασίας με την μη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων;

Search